Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie na pół miękko.
W między czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne ćwiartki, boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, boczek i dusimy około 15 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem ( delikatnie bo jest bardzo aromatyczny).
2.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy. Wystudzone przekrawamy na pół, nie do końca krojąc. Z folii aluminiowej robimy podstawę, która utrzyma saszetkę ziemniaczaną z farszem i układamy każdy ziemniaczek na folii. Następnie ziemniaki solimy, pieprzymy w środku i nakładamy farsz. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po tym czasie posypujemy wszystkie saszetki startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż ser się dobrze stopi i zarumieni.
3.Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i mieszamy.
Upieczone saszetki polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
Komentarze