Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

5 (152 ocen)

"Ogniskowa" potrawa, pyszna i sycąca.

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków,

    ½ kg pieczarek,

    8 plastrów boczku,

    Cebula,

    3 ząbki czosnku,

    Sól, pieprz, rozmaryn,

    Ser mozarella

    Sos:

    Jogurt naturalny gęsty,

    Sól, pieprze,

    Sok z cytryny,

    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie na pół miękko.

    W między czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne ćwiartki, boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek. Następnie dodajemy pieczarki, boczek i dusimy około 15 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem ( delikatnie bo jest bardzo aromatyczny).
  • ziemniaczki 2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy. Wystudzone przekrawamy na pół, nie do końca krojąc. Z folii aluminiowej robimy podstawę, która utrzyma saszetkę ziemniaczaną z farszem i układamy każdy ziemniaczek na folii. Następnie ziemniaki solimy, pieprzymy w środku i nakładamy farsz. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po tym czasie posypujemy wszystkie saszetki startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż ser się dobrze stopi i zarumieni.
  • 3. Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i mieszamy.

    Upieczone saszetki polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować