Keks w waflu z galeretką

5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Tradycja z pomysłem to zgrany duet na pyszne,świąteczne ciasto,które zaskakuje smakiem i swoim wyglądem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka 24x24 cm
    na ciasto keksowe:
    250 g cukru pudru
    250 g masła
    5 jajek
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    250 g bakali(rodzynki,żurawina,owoce kandyzowane,suszone morele,migdały,orzechy)
    na masę galaretkową:
    250 g margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 galaretka niebieska
    1 galaretka rubinowa
    dodatkowo
    2 kwadratowe wafle andrutowe
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Keks w waflu z galeretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Żółtka,cukier i masło utrzeć na puszystą masę,dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia,jeszcze raz utrzeć,dodać bakalie i ubita pianę z białek,delikatnie wymieszać.
    Ciasto wyłożyć do posmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C,po upieczeniu przestudzić.
  • 2. masa galaretkowa:
    Margarynę cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku i zagotować,zdjąć z ognia i podzielić na dwie części do pierwszej dodać galaretkę rubinową,do drugiej niebieską i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretek,przestudzić i włożyć do zimnego miejsca do lekkiego stężenia.
    Wafle należy przyciąć do wielkości ciasta.
  • 3. Składanie ciasta-wafel-masa z galaretką rubinową-ciasto keksowe-masa z galaretka niebieską-pozostały wafel

Porady

Ciasto należy włożyć do lodówki na około 2 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować