Keks w waflu z galeretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Żółtka,cukier i masło utrzeć na puszystą masę,dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia,jeszcze raz utrzeć,dodać bakalie i ubita pianę z białek,delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do posmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni C,po upieczeniu przestudzić.
2.masa galaretkowa:
Margarynę cukier i śmietanę rozpuścić w rondelku i zagotować,zdjąć z ognia i podzielić na dwie części do pierwszej dodać galaretkę rubinową,do drugiej niebieską i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretek,przestudzić i włożyć do zimnego miejsca do lekkiego stężenia.
Wafle należy przyciąć do wielkości ciasta.
3.Składanie ciasta-wafel-masa z galaretką rubinową-ciasto keksowe-masa z galaretka niebieską-pozostały wafel
Porady
Ciasto należy włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Komentarze