Pyszne, delikatne ciasto z malinami i galaretką jest najlepszym ciastem o każdej porze roku, maliny mrożone po odmrożeniu również do ciasta się nadają lub z kompotu odsączone z soku. SMACZNEGO!!!
9 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
margaryna 15 dag miękka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
maliny 250 gram małe pudełko
galaretka poziomkowa 2 opakowania,
woda gorąca 900 ml
Ciasto ucierane z malinami, galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz mikserem utrzeć do spienienia (masa ma być grudkowata) z 3 minuty na najwyższych obrotach.
2.Wsypać, mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć składniki na dość gęste ciasto.
3.Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto rozsmarować w formie, wsypać opłukane i osuszone maliny, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić.
4.Galaretki wymieszać w gorącej wodzie i prawie stężałe wylać na zimne ciasto, schować do lodówki do stężenia galaretki.
Komentarze