Nugat w waflu

  • wyświetlono: 3516 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Słodkie wspomnienie dzieciństwa.

bieniaszka
  • 30min

Składniki

2 szkl. cukru kryształu
małe opakowanie cukru wanilinowego
½ szkl. wody
250 g margaryny
2 łyżki kakao
500 g mleka w proszku
½ szkl. śliwek kalifornijskich
½ szkl. suszonej żurawiny
30 ml spirytusu
3 płaty wafla tortowego

Sposób przygotowania przepisu:

Nugat w waflu

  • 1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki i żurawinę zalać spirytusem najlepiej na noc. Na drugi dzień osączyć.
  • 2. Wodę zagotować z cukrami, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kolejne składniki: pokrojoną w kostkę margarynę, kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszać żeby się masa nie przypaliła (ja użyłam miksera). Na koniec dodać śliwki i żurawinę. Wafla wykroić na wielkość blaszki, wyłożyć masę i przykryć drugim waflem. Całość przyłożyć czymś cięższym. Ostawić do wystudzenia i stężenia.

Porady

Masę możemy wyłożyć bezpośrednio na wafla bez wycinania na wielkość blaszki.
Do nugata możemy zamiast żurawiny i śliwek użyć orzechów, rodzynek lub innych ulubionych bakalii.
Możemy zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szkl.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciemama_mnie_nauczylaŻurawinaŚliwkiDeserbakaliemleko w proszkuwafeldeser do kawynugatnugat w waflu

Komentarze

Podobne przepisy

Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami

Dodane przez: ania1868

Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami

Wafla pamiętam z dzieciństwa, gdyż...

image-1hnhsym

Dodane przez: wiesiołek

Blok czekoladowo - truflowy w waflu

Zainspirowana przepisem Beatki...

Wafle

Dodane przez: Anitka0804

Wafel z masą z mleka w proszku

Szybki i zarówno pyszny!

wafel

Dodane przez: capri

domowy wafel

Jeśli szukacie przepisu na wafel...

Mazurek makowy w waflu

Dodane przez: PolskaGotuje

Mazurek makowy w waflu

Zapomniany przepis mojej mamy,...

image-1cn0n54

Dodane przez: Magster

NUGAT Z BAKALIAMI

Przepis ten pochodzi z mojego pierwszego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE