" Keks pieczarkowy "

0 (0 ocen)

  • 15 min

Pyszny wytrawny keks z dodatkiem pieczarek , wędliny i papryki. W sam raz do czerwonego barszczyku.

  • 15 min

Składniki:


  • Ciasto :
    - masło - 0,5 kostki
    - jajko - 4 szt.
    - mąka - 20 dag
    - proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    - sól - 0,5 łyżeczki

    Farsz:
    - pieczarki - 25 dag
    - cebula - 2 szt.
    - ser żółty - 10 dag
    - wędlina ( u mnie parówki ) - 10 dag
    - czerwona papryka - 1 szt.
    - natka pietruszki - 2 łyżki
    - sól - szczypta
    - olej - 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Dania główne Wędliny

" keks pieczarkowy " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks 1.
    Żółtka oddzielamy od białek.
    Ucieramy z masłem.

    Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    Mieszamy.

    Białka ubijamy , dodajemy sól.
    Delikatnie mieszamy z ciastem.


    Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.

    Wędlinę kroimy w kosteczkę.

    Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę.

    Cebulę obieramy i drobno siekamy.

    Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę.
    Podsmażamy razem z cebulką na niewielkiej ilości oleju.

    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Paprykę , wędlinę , ser , natkę i ostudzone pieczarki z cebulką dodajemy do ciasta.
    Mieszamy.
    Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki.

    Masę przekładamy do delikatnie wysmarowanej formy keksowej ( ja używałam silikonowej ).

    Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180C.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Papryka Pieczarki Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować