Keks pieczarkowy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Jestem już na emeryturze i teraz mam czas, by oddać się kulinarnym pasjom: gotowaniu i pieczeniu.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 25 dag pieczarek
    ● 1-2 cebule
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 10 dag wędliny
    ● czerwona papryka
    ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej
    Ciasto:
    ● 1/2 kostki masła
    ● 4 jajka
    ● 20 dag mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Keks pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy
    i usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek
    i ucieramy z masłem. Dodajemy
    mąkę z proszkiem.
    Białka ubijamy na sztywno
    i mieszamy z ciastem.
  • Keks pieczarkowy 3. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy, dusimy z cebulą
    na oleju i studzimy. Dodajemy
    do ciasta z serem,
    papryką i natką pietruszki. Doprawiamy
    i mieszamy.
  • 4. Masę przekładamy do keksówki
    i pieczemy 50 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 180 °C. Studzimy. Wyjmujemy
    z formy i kroimy
    w plastry. Podajemy do czystej
    zupy, np. barszczu.

Porady

● Do ciasta można dodać zielone oliwki bez pestek. ● Keks będzie miał ziołowy smak, jeśli dodamy majeranek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować