Keks pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy
i usuwamy gniazdo nasienne.
Miąższ kroimy w kostkę.
2.Żółtka oddzielamy od białek
i ucieramy z masłem. Dodajemy
mąkę z proszkiem.
Białka ubijamy na sztywno
i mieszamy z ciastem.
3.Cebule obieramy i kroimy
w kostkę. Pieczarki oczyszczamy
i kroimy, dusimy z cebulą
na oleju i studzimy. Dodajemy
do ciasta z serem,
papryką i natką pietruszki. Doprawiamy
i mieszamy.
4.Masę przekładamy do keksówki
i pieczemy 50 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temp. 180 °C. Studzimy. Wyjmujemy
z formy i kroimy
w plastry. Podajemy do czystej
zupy, np. barszczu.
Porady
● Do ciasta można dodać zielone oliwki bez pestek.
● Keks będzie miał ziołowy smak, jeśli dodamy majeranek.
Komentarze