Keks pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny wytrawny keks z dodatkiem pieczarek, wędliny i papryki.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 0.5 opakowania
    - Jajko: 4 sztuki
    - mąka: 20 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - ser żółty: 10 dekagramów
    - wędlina: 15 dekagramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - olej: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Przystawki Wędliny

Keks pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks 1. Żółtka oddzielamy od białek.
    Ucieramy z masłem.

    Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    Mieszamy.

    Białka ubijamy , dodajemy sól.
    Delikatnie mieszamy z ciastem.


    Ser trzemy na tarce na dużych oczkach.

    Wędlinę kroimy w kosteczkę.

    Paprykę wydrążamy , również kroimy w kosteczkę.

    Cebulę obieramy i drobno siekamy.

    Pieczarki czyścimy , kroimy w kosteczkę.
    Podsmażamy razem z cebulką na niewielkiej ilości oleju.

    Odstawiamy do ostygnięcia.

    Paprykę , wędlinę , ser , natkę i ostudzone pieczarki z cebulką dodajemy do ciasta.
    Mieszamy.
    Doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki.

    Masę przekładamy do delikatnie wysmarowanej formy keksowej ( ja używałam silikonowej ).

    Pieczemy ok. 50 min. w temp. 180C.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Papryka Pieczarki Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Keks pieczarkowy

To może cię zainteresować