KEKS MIĘSNY

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam chałkę ,dobrze przełamuje smak mięsa w tym keksie.

  • 40 min

Składniki:

  • 220 g chudego boczku
    2 spore szalotki
    1 jabłko
    natka pietruszki
    skórka i sok z cytryny
    mała chałka ok. 200 g
    1 jajko
    20-30 g orzechów włoskich ( nie jest to konieczne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Przystawki

Keks mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek drobno pokroić, szalotkę lekko posiekać, jabłko obrać pokroić w ćwiartki.
    Wszystko zmiksować dodając natkę pietruszki , i orzechy.
    Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową ,
    dodajemy mięso i chwilę podsmażamy.

    Dodajemy startą skórkę z cytryny i odrobinę soku.
    Do ciepłej masy wsypujemy drobno pokruszoną chałkę i dobrze mieszamy.
    Gdy masa ostygnie dodajemy rozmącone jajo z szczyptą soli.
    Znów dobrze mieszamy i przekładamy do formy 9 X 22 cm.
    Pieczemy około godziny w 180 c.

Porady

Bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno. Ja najchętniej jadam z musztardą chrzanową, lub powidłami z chrzanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Natka pietruszki Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.97 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort mięsny

To może cię zainteresować