Uwielbiam chałkę ,dobrze przełamuje smak mięsa w tym keksie.
40 min
Składniki:
220 g chudego boczku
2 spore szalotki
1 jabłko
natka pietruszki
skórka i sok z cytryny
mała chałka ok. 200 g
1 jajko
20-30 g orzechów włoskich ( nie jest to konieczne)
1.Boczek drobno pokroić, szalotkę lekko posiekać, jabłko obrać pokroić w ćwiartki.
Wszystko zmiksować dodając natkę pietruszki , i orzechy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę czosnkową ,
dodajemy mięso i chwilę podsmażamy.
Dodajemy startą skórkę z cytryny i odrobinę soku.
Do ciepłej masy wsypujemy drobno pokruszoną chałkę i dobrze mieszamy.
Gdy masa ostygnie dodajemy rozmącone jajo z szczyptą soli.
Znów dobrze mieszamy i przekładamy do formy 9 X 22 cm.
Pieczemy około godziny w 180 c.
Porady
Bardzo dobrze smakuje na ciepło i zimno.
Ja najchętniej jadam z musztardą chrzanową, lub powidłami z chrzanem.
Komentarze