Mięsny keks można jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się go szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.
Mięsny keks z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić czosnek, a następnie podsmażyć paprykę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
2.W misce wymieszać mięso mielone, cebulę z paprykę, kukurydzę, pomidory, jajka, i ketchup. Doprawić do smaku. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Podłużna formę (moja miała wymiany 10cm x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wystawał poza jej brzegi. Mięsną masę wyłożyć do farmy. Wierzch wyrównać i oprószyć bułka tartą. Przykryć papierem do pieczenia. Keks wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200st, na 40-50min. Po 20min pieczenia Ściągnąć z góry papier do pieczenia i włączyć termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika zostawić keks do wystygnięcia. Podawać pokrojony w grube plastry.
Komentarze