Mięsny keks z warzywami

0 (0 ocen)

Mięsny keks można jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się go szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.

Składniki:

  • 50dag mięsa mielonego
    1 cebula
    3-4 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    2 pomidory
    1 puszka kukurydzy
    1-2 łyżki bułki tartej
    2 jajka
    2 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka bazylii, oregano, mielonej ostrej i słodkiej papryki, tymianku
    1 łyżeczka soli, pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Mięsny keks z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić czosnek, a następnie podsmażyć paprykę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • 2. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę z paprykę, kukurydzę, pomidory, jajka, i ketchup. Doprawić do smaku. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • 3. Podłużna formę (moja miała wymiany 10cm x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wystawał poza jej brzegi. Mięsną masę wyłożyć do farmy. Wierzch wyrównać i oprószyć bułka tartą. Przykryć papierem do pieczenia. Keks wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200st, na 40-50min. Po 20min pieczenia Ściągnąć z góry papier do pieczenia i włączyć termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika zostawić keks do wystygnięcia. Podawać pokrojony w grube plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kukurydza Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować