Bardzo pyszny,wyśmienicie smakuje - jest wspaniałym deserem!Keks zawsze może po innemu wyglądać,poniewarz łączymy białe i ciemne ciasta według naszej fantazji,a opcij jest całe mnóstwo:-)
Keks dwa kolory - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąke ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną - przesiać przez sitko,dodać proszek do piecznia i wymieszać dokładnie.125g masła roztopić i ostudzić.Białka odzielić od żółtek,ubić ze szczyptą soli,wsypać cukier-puder,ciągle ubijając,dodawać po jednym żółtku,potem po łyżcę mieszanki mąki z proszkiem - ubijać,pod konieć ubijania wlać ostudzone masło i ubijać do połączenia wszystkich składników.
2.Piekarnik włączyć na 180C.Foremkę do keksu o wymiarach 10 x 28,wysmarować margaryną,wysypać tartą bułką.Połowe ciasta wlać do formy,do drugiej połowy dodać dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszać - delikatnie wlewac ciemne ciasto na białe i robić patyczkiem lub widelcem esy-floresy.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.25-35min,by ciasto odstawało od boków foremki,na złoty kolor.
3.W rondelku roztopić 100g masła,dodać cukier i kakao - energicznie mieszajac,rozpuścić,by wszystkie składniki połączyły się,pogotować na wolnym ogniu,czas od czasu mieszając,aż polewa zgęstnieje do konsystęncji śmietany - ostudzić.Wystudzony keks polać półpłynną czekoladą i posypać drobno posiekanymi pistacjami.
SMACZNEGO!!!
Komentarze