Zupa krem- dwa kolory.

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

Zupa jest wspaniała, nie tylko dlatego, że zachęca wyglądem, ale także jej smaki doskonale się uzupełniają.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki rosołu lub bulionu
    2 puszki groszku
    puszka pomidorów krojonych
    kartonik przecieru pomidorowego
    1 średniej wielkości cebula
    60g masła
    2-3 ostre papryczki (ze słoiczka)
    4 kromki z chleba tostowego
    łyżka oliwy
    pieprz, sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem- dwa kolory. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem z pomidorów:
    Cebulkę kroimy w pióra i podsmażamy w rondlu na maśle, gdy jest złota zalewamy szklanką bulionu, 2-3 min gotujemy, dolewamy pomidory z puszki i przecier, nadal gotujemy, pozwalamy zupie trochę się zredukować. W między czasie drobno siekamy papryczki i dodajemy je do zupy. Blendujemy zupę i pozostawiamy na małym ogniu, żeby się odparowała do końca. Musi mieć konsystencję kremu.
    Krem z groszku:
    Do gorącego bulionu (druga szklanka) dodajemy groszek, blendujemy całość i delikatnie solimy.
    Chleb tostowy kroimy w niewielką kosteczkę i podsmażamy na oliwie.

    Aby uzyskać efekt taki jak na zdjęci zupę do talerza wlewamy równocześnie z dwóch rondelków i zasypujemy grzankami.

    Smacznego

Porady

Ilość bulionu uzależniona jest od jakości składników, należy dodać go tyle, żeby zupy nie były zbyt rzadkie, ani zbyt gęste. Zupy doprawiamy tak, aby pomidorowa była pikantna, a groszkowa lekko słodka, w talerzu smaki doskonale się łączą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować