* 5 piersi kurczaka podwójnych
* kurkuma
* czosnek
* olej kokosowy
* pół łyżeczki od herbaty soli morskiej
* Knorr Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna z pieprzem cayenne i rozmarynem 30 g (2 łyżki stołowe)
* 200 g bułki tartej
* 250 g płatków kukurydzianych
* 3 jajka
* ketchup i inne sosy jak do pizzy
Kejefsiaki szurniętego szeryfa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka kroimy w paski i rozbijamy ją tłuczkiem. Rozbijamy 3 jajka na talerzu, dajemy do nich sól morską, przyprawę do kurczaka KNORR i "SPECJALNIE SPREPAROWANĄ PRZYPRAWĘ". Wymieszać i musi postać około 15 minut.
W osobnym pojemniku bułkę tartą i płatki kukurydziane zmielić i moczymy kurę w jajku i obtaczamy tą bułką tartą zmieszaną z płatkami kukurydzianymi (płatki kukurydziane należy rozgnieść prawie na pył w rękach). Jajka najlepiej niech będą w jednym talerzu, a bułka tarta z płatkami kukurydzianymi w drugim wymieszane. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (jedno smażymy, a drugie w tym czasie obtaczamy). Podajemy z ketchupem, albo sosami typu "sos czosnkowy" (lub inne np. "do pizzy").
SPECJALNIE SPREPAROWANA PRZYPRAWA
Posiekać czosnek i wymieszać z solidną ilością kurkumy i (musi się razem bardzo silnie związać na surowo) . Następnie smażyć co chwila dodając odrobinę oleju kokosowego, żeby się nie przypaliło (zależne od "ręki" kucharza/kucharki, patelni, czy ognia - różnie się daje), ale na samym końcu musimy uzyskać taki "efekt przyprawy". Trudno to określić, ale praktycznie można to już zobaczyć w momencie, że dalej będziemy próbować robić to jeszcze dłużej, a dalszych efektów praktycznie już nie będzie. Po prostu trzeba to będzie można skruszyć na przyprawę.
Porady
Przepis jest kontrowersyjny, ale nie należy się go bać.
Komentarze