Leczo z mięsa mielonego z ziemniakami, czyli szybkie danie jednogarnkowe

4.38 (216 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Dania jednogarnkowe to wygoda. Ale przeważnie też oszczędność czasu, bo są na tyle proste, że zajmują go bardzo mało. Poniższy przepis to sposób na coś w rodzaju lecza, tyle że z mięsem mielonym. Dodatek ziemniaków sprawia, że potrawa jest dodatkowo syta.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    - 500 g ziemniaków
    - 1 duża papryka czerwona
    - 1 cebula
    - 2-3 duże marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 butelka passaty pomidorowej
    - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, piramidki smaku z Lidla (lub ziele angielskie i liść laurowy), odrobina cukru
    - tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.38 (216 ocen)

Leczo z mięsa mielonego z ziemniakami, czyli szybkie danie jednogarnkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leczo z mięsem mielonym 1. Mięso podsmażyć na tłuszczu, ja używam masła klarowanego. Dodać posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty czosnek. Smażyć chwilkę razem. Całość zalać passatą pomidorową i dodać koncentrat.

    Paprykę i ziemniaki pokroić w kostkę. Marchew pokroić w talarki. Wrzucić do garnka.



    Całość zalać wodą do pokrycia składników. Doprawić do smaku solą pieprzem, pieprzem ziołowym, kminkiem mielonym, papryką ostrą i słodką oraz odrobiną cukru, dla wyciągnięcia smaku z pomidorów. Wrzucić piramidkę smaku lub ziele angielskie i liść laurowy.

    Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować