Rosół Kurcze IMPERATORA

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min

Takiego jeszcze nie jedliście!

  • 2 godz. 25 min

Składniki:

  • * 3 kg złożone z trzech rodzajów mięs (każda zupa musi być "trójskładnikowa"), np. jakiś kawałek drobiu z targu od chłopa, jakaś wołowinka, albo wieprzowinka ze sklepu i jakiś kawałek mięsa ze sklepu, którego byśmy na przykład nigdy nie pomyśleli dodać do zupy, albo na przykład mięso z gołębi (najlepiej z tzw. "king", lub podobnych gołębi tucznych)
    * 5 l zimnej wody (najlepsza jednak ze sklepu)
    * łyżeczka od herbaty zwykłej soli
    * 2 cebule całe
    * 1 pietruszka posiekana w pionki
    * 4 marchewki posiekane w pionki
    * 4 gałązki natki pietruszki
    * 3 talarki selera
    * 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
    * 4 ząbki czosnku
    * por
    * 6 ziarenek ziela angielskiego
    * 3 rozkruszone liście laurowe
    * pieprzu do smaku (najlepiej zmielony w małym młynku ręcznym)
    * Przyprawa w płynie "Maga" (nazwa potoczna, nie podaję producenta) i/lub 5 gałązek lubczyku (jak ktoś dysponuje np. na ogródku)
    * jajko (o dziwo w mikrofali, ale proszę przeczytać o co chodzi)
    * 2 plasterki cytryny (ze skórką)
    * ugotowany makaron
    * drobno posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosół kurcze imperatora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na większe kawałki.
    Wstawić mięso do dużego garnka.
    Odstawić na 15 minut.
    Odlać starą wodę (najlepsza w tym wypadku kranówka) i zalać właściwą wodą po dodaniu soli (sól musi być zawsze "jakoś tak" na początku).
    Zagotować pod przykryciem i zebrać z powierzchni kożuch piany.
    Zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką.
    W całym przepisie gotujemy rosół, aż "błyśnie jak zakochany" - czyli patrząc na niego, będziemy mieli wrażenie, że jest gotowy (czyli przez następne około 25 minut).
    Wrzucamy wszystkie warzywa (również lubczyk, jak ktoś ma. Lubczyk to Maga, więc Magi możemy wtedy dodać już mniej).
    Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek pieprz i łyżkę oleju.
    Dodajemy do zupy dwa plasterki cytryny (raczej bez pestek, które musimy wydłubać, bo są tu bardzo niezdrowe).
    Gotować 1,5-2 godziny na wolnym ogniu (mięso ma być miękkie).

    W czasie gotowania zupy ubijamy białko jajka na pianę i ubijamy z żółtkiem na pianę (do białka najlepiej dodać soli, bo jest wtedy gęściejsze). Wkładamy to w dużym naczyniu do mikrofali, aż zrobi się pianka, którą musimy rozdrobnić na kosteczkę około 3 mm - 5 mm. Oczywiście jajka starczyłoby na o wiele więcej, a że nie wolno wyrzucać jedzenia, to trzeba sobie przy robocie podjeść.

    Do talerzy wkładamy ugotowany i odcedzony makaron, z posiekaną natką pietruszki i wyłowioną marchewką.

Porady

Proszę pamiętać, że na starość wszyscy jednak mądrzeją i wiedzą, że warto jeść pietruszkę, ale akurat na starość to to jest już za późno. Proszę pamiętać, że mięso z tego typu zupy świetnie nadaje się do zrobienia czegoś na drugie danie, ale najlepiej wziąć to, co zostało i zmielić w mikserze - wszystkie warzywa i nawet mięso odłubać z kości (gotujemy z kośćmi jak galaretę), czyli zupełnie wszystko, co mikser zmieli wrzucamy i mamy świetną papkę, również dla dzieci niejadków (nawet makaron, którego nie wyłożyliśmy na talerz, czy jajko w piance - jeśli mikser zmieli, to i ziele angielskie (prócz oczywiście liścia laurowego). Takie papki możemy również robić z innych zup "wczorajszych", bo zupa na drugi dzień zawsze jest lepsza, ale niestety papki te musimy doprowadzić do wrzenia i podawać gorące (wbrew pozorom szybko stygną).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować