Placek Ruski

4.41 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam piec ciasta. Jestem bardzo zadowolona i dumna z siebie, gdy moje wypieki smakują innym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki (3 szklanki)
    2 całe jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    10 dkg rozpuszczonej margaryny
    10 g rozpuszczonego miodu (1 łyżka)
    1 łyżeczka sodki

    KREM:
    3 szklanki mleka
    11 łyżeczek kaszy manny
    1 kostka margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.41 (148 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek ruski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: Gotujemy mannę i odstawiamy ją do ostygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy margarynę z cukrem i stopniowo dodajemy zimną mannę.
  • 2. Ciasto: Zagniatamy razem wszystkie składniki i robimy 4 placki, które musimy rozwałkować i piec przez 15-20 minut (w formie 25x36) w temperaturze 180 stopni.
    Przekładamy upieczone placki dwa razy kremem i raz dżemem oraz smarujemy kremem wierzch ciasta po czym możemy zetrzeć czekoladę na tarce.

Porady

Ciasto musi stać przez jeden dzień, aby placki mogły nasiąknąć kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować