Kawowy placek z kremem budyniowym

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kawowy placek z kremem budyniowym jest to idealne ciasto na leniwe majowe popołudnie. Puszysty czekoladowy spód, do tego krem budyniowy. Całość oblana lukrem . Ciasto można upiec dzień wcześniej, aby spokojnie ostygło.Kawowy placek z kremem budyniowym zachwyca swoją prostotą. Dodam, iż długo zachowuje wilgotność.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    20 g proszku do pieczenia(2 łyżki)
    10 g kawy rozpuszczalnej(1 łyżeczka)
    4 jajka
    krem
    500 ml mleka
    200 g masła
    150 g cukru
    30 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
    20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
    2 żółtka
    polewa
    150 g cukru pudru
    80 g wiórków kokosowych
    30 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Kawowy placek z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję miękkie masło. Całość miksuję do połączenia się składników. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną. Miksuję. Ciasto przelewam do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Piekę około 40-45 minut w 170 stopniach. Studzę.
    300 ml mleka zagotowuję z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczam budyń, mąkę oraz żółtka. Masę dodaję do gotującego się mleka. Mieszam, do uzyskania gęstego budyniu. Studzę. Miękkie masło ucieram z gęstym budyniem na jednolity krem.
    Ciasto dzielę na dwie części. Na dolnej warstwie rozsmarowuję krem budyniowy. Układam górną warstwę.
    Cukier puder mieszam energicznie z ciepłą wodą. Polewam lurem ciasto. Posypuję wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować