Ciasto z kremem budyniowym i bananem

4.48 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany. Połączenie tak dobre, że jeden kawałek tego ciasta z pewnością nie wystarczy :P

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blachę o wymiarach 20x30

    Biszkopt:

    6 jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:

    900 ml mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    1 kostka masła

    Dodatkowo:

    dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
    3-4 banany
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z kremem budyniowym i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało ;) ). Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki )
  • 2. Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.

    Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite. Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie ). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń.
  • 3. Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem. Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Porady

Test suchej wykałaczki - jeśli po wbiciu w biszkopta wykałaczka jest sucha i czysta oznacza to że biszkopt jest już gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować