Ciasto z kremem budyniowym i bananem

  • wyświetlono: 6526 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany. Połączenie tak dobre, że jeden kawałek tego ciasta z pewnością nie wystarczy :P

aliss06
  • 24 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na blachę o wymiarach 20x30

Biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

900 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
1 kostka masła

Dodatkowo:

dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
3-4 banany

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem budyniowym i bananem

  • 1. Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało ;) ). Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki )
  • 2. Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.

    Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite. Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie ). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń.
  • 3. Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem. Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Porady

Test suchej wykałaczki - jeśli po wbiciu w biszkopta wykałaczka jest sucha i czysta oznacza to że biszkopt jest już gotowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabananykrem budyniowybiszkopt z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cappuccino z kremem budyniowym i orzechami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto cappuccino z kremem budyniowym i orzechami

Ciasto dla smakoszy ciast z dodatkiem...

MIĘTUSEK - CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM KREMEM I LANDRYNKAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

MIĘTUSEK – CIASTO CZEKOLADOWE Z MIĘTOWO-BUDYNIOWYM...

Delikatne, kakaowy biszkopt pokryty...

ciasto

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto z kremem budyniowym owocami i galaretką

Bardzo pyszne ciasto z dużą ilością...

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto miodowe z orzechami i kremem budyniowym

Przepis znaleziony na blogu Moje...

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym

Dodane przez: Anyzkowo

Ciasto cynamonowe z kremem budyniowym

bardzo delikatne ciasto

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Dodane przez: danusia

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Chodzę do szkoły gastronomicznej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE