Kawowo- śmietankowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budyń. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę ( 23 cm x 35 cm). Piec ok. 30 min. w 175°C. Wystudzić
2.Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budyń. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę ( 23 cm x 35 cm). Piec ok. 30 min. w 175°C. Wystudzić
3.Masa śmietankowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę ( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody).
4.Masa kajmakowa: Margarynę ucierać kilka minut. Następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej ciągle miksując.
5.Masa kawowa: Do schłodzonej śmietany wsypać kawę, wymieszać. Następnie kawową śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę ( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody).
6.Na jasny biszkopt wyłożyć masę śmietankową. Na niej ułożyć biszkopty jeden obok drugiego. Na ciastkach rozsmarować masę kajmakową. Przykryć ciemnym biszkoptem. Na nim rozsmarować masę kawową. Posypać kawą.
Schłodzić w lodówce.
Komentarze