Kawowe muffinki

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, bajeczne babeczki. Kocham kawę :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
    - kawa inka: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia (płaska): 2 łyżeczki
    - soda: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier brązowy: 100 gramów
    - masło, roztopione, przestudzone: 110 gramów
    - kwaśna śmietana: 100 gramów
    - likier kawowy, najlepiej Kahlua: 50 mililitrów
    - mleko: 100 mililitrów

    - śmietankowy ser, najlepiej mascarpone: 150 gramów
    - likier kawowy Kahlua: 1 łyżka
    - cukier puder: 2 łyżki
    - ziarenka czekoladowe: 12 sztuk
    - kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Kawy

Kawowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kawą rozpuszczalną, kawą inką, szczyptą soli i sodą.
  • 2. Jajko ubijać 2 minuty z cukrem, a następnie dodać masło, śmietanę, mleko i likier, wymieszać ręcznie.
  • 3. Połączyć ze sobą obie masy, krótko mieszając (tylko do zwilgotnienia składników). Ciasto przełożyć do formy na muffiny wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierowymi foremkami. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 25 minut.
  • 4. Ser utrzeć z cukrem pudrem i łyżką likieru. Nakładać łyżeczką lub ze szprycy na przestygnięte babeczki, posypać przesianą kawą rozpuszczalną i ozdobić czekoladowym ziarenkiem kawy.
  • 5. Udanych wypieków :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować