Kawalerski pólmisek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kawalerski półmisek to wszystko czego trzeba kawalerowi , bez zbędnych diet , a dobrze i treściwie, czyli tak jak my wszyscy lubimy.Delikatne mięsko z dodatkiem pieczonych ziemniaków,niebo w gębie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • GULASZ
    1 kg karkówki b/k
    1 papryka czerwona
    50 dag pieczarek
    2 szalotki
    ok.3 ząbki czosnku
    250 ml wina półwytrawnego
    100ml sosu do pieczeni
    piętka chleba razowego

    MARYNATA
    50 ml octu balsamicznego z Modeny
    łyżka stołowa ketchupu pikantnego
    łyżka stołowa musztardy stołowej
    łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
    przyprawa do gulaszu,
    zioła prowansalskie
    papryka mielona słodka

    PIEKIELNE ZIEMNIAKI
    0,5 kg ziemniaków
    ok.3 łyżek stołowych oleju
    przyprawa do ziemniaków
    łyżeczka pieprzu cayenne
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kawalerski pólmisek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane składniki 1. Zaczynamy od pokrojenia mięsa w grubą kostkę ok. 2cm na 2 cm. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i piętkę chleba w dość grubą kostkę, a szalotki w półksiężyce.Czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę.Sos do pieczeni przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Zamarynowane mięsko 2. Do pokrojonego mięsa wrzucamy ketchup, musztardę i koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wlewamy ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy.Przykrywamy folią spożywcza i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Mięsko na patelni 3. Po tym czasie obsmażamy mięso na dość silnym ogniu aż do zrumienienia i przerzucamy do garnka.Na pozostały tłuszcz wrzucamy po kolei pieczarki, paprykę, szalotki, czosnek i podsmażamy.
  • Wszystkie składniki razem 4. Do mięsa dokładamy podsmażone warzywa, wlewamy wino i sos do pieczeni.Uzupełniamy wodą tak aby mięso było przykryte i gotujemy na średnim ogniu ok. 1,5 godziny co jakiś czas mieszając, aż do miękkości gulaszu.Pod koniec gotowania dorzucamy piętkę chleba razowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według własnego uznania.
  • Ziemniaczene ćwiartki 5. W czasie gdy gulasz Nam się gotuje możemy zabrać się za przygotowanie Piekielnych ziemniaków.Potrzebować będziemy ok. 0,5 kg ziemniaków, które obieramy, kroimy w ćwiartki i blanszujemy we wrzątku ok. 5 minut.Odcedzamy i wrzucamy do miski.Polewamy olejem i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem cayenne i solą.Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy aż będą przyjemnie chrupkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować