Kawalerski półmisek to wszystko czego trzeba kawalerowi , bez zbędnych diet , a dobrze i treściwie, czyli tak jak my wszyscy lubimy.Delikatne mięsko z dodatkiem pieczonych ziemniaków,niebo w gębie.
2 godz.
Składniki:
GULASZ
1 kg karkówki b/k
1 papryka czerwona
50 dag pieczarek
2 szalotki
ok.3 ząbki czosnku
250 ml wina półwytrawnego
100ml sosu do pieczeni
piętka chleba razowego
MARYNATA
50 ml octu balsamicznego z Modeny
łyżka stołowa ketchupu pikantnego
łyżka stołowa musztardy stołowej
łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
przyprawa do gulaszu,
zioła prowansalskie
papryka mielona słodka
PIEKIELNE ZIEMNIAKI
0,5 kg ziemniaków
ok.3 łyżek stołowych oleju
przyprawa do ziemniaków
łyżeczka pieprzu cayenne
sól
Kawalerski pólmisek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od pokrojenia mięsa w grubą kostkę ok. 2cm na 2 cm. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i piętkę chleba w dość grubą kostkę, a szalotki w półksiężyce.Czosnek siekamy lub przepuszczamy przez praskę.Sos do pieczeni przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
2.Do pokrojonego mięsa wrzucamy ketchup, musztardę i koncentrat pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Wlewamy ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy.Przykrywamy folią spożywcza i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
3.Po tym czasie obsmażamy mięso na dość silnym ogniu aż do zrumienienia i przerzucamy do garnka.Na pozostały tłuszcz wrzucamy po kolei pieczarki, paprykę, szalotki, czosnek i podsmażamy.
4.Do mięsa dokładamy podsmażone warzywa, wlewamy wino i sos do pieczeni.Uzupełniamy wodą tak aby mięso było przykryte i gotujemy na średnim ogniu ok. 1,5 godziny co jakiś czas mieszając, aż do miękkości gulaszu.Pod koniec gotowania dorzucamy piętkę chleba razowego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem według własnego uznania.
5.W czasie gdy gulasz Nam się gotuje możemy zabrać się za przygotowanie Piekielnych ziemniaków.Potrzebować będziemy ok. 0,5 kg ziemniaków, które obieramy, kroimy w ćwiartki i blanszujemy we wrzątku ok. 5 minut.Odcedzamy i wrzucamy do miski.Polewamy olejem i doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz pieprzem cayenne i solą.Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na blachę pokrytą pergaminem i pieczemy aż będą przyjemnie chrupkie.
Komentarze