Tort łóżko na wieczór panieńsko-kawalerski

  • wyświetlono: 6052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 2

Bardzo pomysłowe :)

Marta Ryżek-Kalkowska

Składniki

2 biszkopty z 4 jaj

przepis na 1 biszkopt:
4 jajka
cukier około 0,5 szklanki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżka mąki ziemniaczanej
proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
szczypta soli

Krem do Karpatki 1 op.
margaryna 200g
mleko 500 ml

owoce lub dżem do tortu

masa cukrowa około 1kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam :
800 g cukru pudru,
100 g glukozy,
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody oraz sitko.
barwniki spożywcze

Sposób przygotowania przepisu:

Tort łóżko na wieczór panieńsko-kawalerski

  • 1. Biszkopt 1sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez okoo 30 minut. tak przygotuj wszystkie 2 biszkopty. Krem przygotuj według opisu na opakowaniu. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali. wykonanie : biszkopty przełóż kremem i owocami. Pamiętaj aby boki biszkoptu też posmarować kremem aby masa cukrowa się przykleiła do kremu. Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej. Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową i obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy. Wykonaj dowolna dekoracje barwiąc masę cukrową na tort .

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa sie rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatatortkremmasa cukrowatort wieczór panieński wieczór kawalerski dla dorosłych łóżkowieczór panieńskiłóżkotort na wieczór panieńskiwieczór kawalerski

Komentarze

Podobne przepisy

tort na roczek

Dodane przez: ulag07

TORT NA ROCZEK

Tort zrobiłam dla synka znajomych...

tort urodzinowy

Dodane przez: snack

Tort na 18 urodziny

Urodzinowy tort dla dziewczyny

Tort na rocznicę ślubu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort na rocznicę ślubu

Tort zrobiony na 35 rocznicę ślubu...

Tort Karolinki

Dodane przez: Skotka

Tort na chrzest Karolinki

Ten delikatny ananasowy tort upiekłam...

Przeplatanka na tort

Dodane przez: Jaga85

Przeplatanka na tort

Często pytacie jak powstaje na...

Biszkopt brownie

Dodane przez: rzelkazag

Biszkopt brownie na tort

Kiedy kolega poprosił mnie o tort,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE