Kawa, która uskrzydla

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jako, że zajmuje się rękodziełem, w mojej pracy ważna jest kreatywność i wena do tworzenia. Nic tak nie rozbudza mojej wyobraźni i nie dodaje sił fizycznych, jak smak i zapach kawy - długo unoszący się nie tylko w pokoju, ale przede wszystkim w podniebieniu :-)

  • 15 min

Składniki:

  • 2 pełne łyżeczki kawy sypanej
    4 kostki gorzkiej czekolady
    2-3 kostki cukru
    śmietanka słodka 10%, lub 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje Kawy

Kawa, która uskrzydla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem na 5 min. Jeśli posiadamy - korzystamy z zaparzacza. Na dno filiżanki wkładamy kostki czekolady, zalewamy przecedzoną kawą (bez fusów). Mieszamy do rozpuszczenia. Słodzimy według uznania. Zalewany lekko spienioną, ciepłą śmietanką.

Porady

Ważne jest, by nie mdlić i przesładzać kawy - mleczną, lub z różnymi dodatkami czekoladą. To ma być kawa, w której króluje smak kawy, a nie dodatki rozcieńczające. W końcu, to kofeina budzi i uskrzydla :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować