Marchewkowy przysmak

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tani, szybki i prosty przepis studenckich lat króluje na naszym stole, szczególnie w czasie wizyt gości o wyrafinowanym smaku :-) Jak widać prostota i skromność zawsze będą w cenie

  • 40 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś w kurczaka
    1 paczka makaronu rórki
    2 cebule
    2-3 ząbki czosnku
    4 marchewki
    2 łyżki majonezu
    1 mały jogurt
    5 g twardego startego sera typu parmezan
    przyprawa do kurczaka, sól, pieprz
    olej do smażenia

Marchewkowy przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy na średnio twardo. Pierś kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy, odstawiamy. Kroimy cebulę w paski, smaży aż się zarumieni w małej ilości tłuszczu. Marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zdejmujemy z patelni cebulę, na jej miejsce wkładamy marchew. Smażymy, aż stanie się chrupka. Wyjmujemy z patelni, smażymy kawałki piersi. Następnie mieszamy wszystkie składniki.
  • 2. Sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem.
  • 3. Mięso i warzywa na patelni zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Podany na talerzu makaron polewamy przysmakiem marchewkowym. Posypujemy odrobiną startego twardego sera

Porady

Wszystkie składniki smażymy w małej ilości tłuszczu, ponieważ w połączeniu z sosem oddzieli się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy