Sernik kasztanowy z kawową pianką

  • wyświetlono: 691 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

W zasadzie miałam na tą niedzielę upiec makowiec, ale w sklepie zobaczyłam te kasztany, a jeszcze nic z nich nigdy nie robiłam i od razu pomyślałam o serniku i wyszedł pycha, zapraszam:)

20191005_083333

Składniki

Spód:
75 g herbatników
100 g draży orzechowych
75 g margaryny tortowej
Masa:
500 g sera białego półtłustego
250 g kasztanów
2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Pianka:
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wrzątku
200 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 łyżeczka cukru pudru
Tortownica 17 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik kasztanowy z kawową pianką

  • image-1fijjuo1. Spód:
    Do dużego woreczka foliowego wrzucić herbatniki oraz draże i wałkiem je rozdrobić ale niezbyt drobno, nie musi to być proszek mogą być większe kawałki.
  • image-1alyna62. Przełożyć do miski, dodać kawałki margaryny i rozetrzeć wszystko w palcach. Konsystencja powinna być mokrego piasku. Tortownicę wysmarować masłem i dno wylepić kruszonką, uklepać. Odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • image-1is5ev73. Masa:
    Kasztany umyć i dobrze osuszyć. Naciąć na krzyż każdą sztukę. Zagotować około 1 litra wody, posolić ją i wrzucić kasztany. Od ponownego zagotowania gotować 20 minut. Odcedzić, lekko przestudzić i obrać ze skorupki i skórki.
  • image-1fkki0x4. Masło roztopić i ostudzić.
    W maszynce do mielenia zmielić połowę sera.
  • image-115hx1m5. Następnie zmielić kasztany a potem resztę sera. Przełożyć do miski i wymieszać oba składniki. Zmielić całość po raz drugi.
  • image-02rsmwl6. Do miski wbić jajka i dodać cukier, utrzeć na jasny krem.Następnie cały czas ucierają dodać mąkę i cienki strumieniem wlewać margarynę.
  • image-1jygy787. Następnie po łyżce dodawać ser i mieszać do połączenia składników. Masę wylać na przygotowany spód.
  • 8. Przykryć tortownicę folia aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut i zmniejszyć temperaturę do 160 st. Wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przez godzinę. Po tum czasie sernik wyjąć, ostudzić i odłożyć na noc do lodówki.
  • 9. Pianka:
    Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody, wymieszać, ostudzić.
    Cukier wymieszać z zagęstnikiem w miseczce. Schłodzoną kremówkę wstępnie ubić i dodać suche składniki. Ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać kawę delikatnie mieszając. Piankę nałożyć na sernik i posypać tartą czekoladą. Odłożyć na 30 min do lodówki, smacznego!
PRZEPIS DNIA Sobota 22.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=245

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesernikser białymój pomysłdo kawyjesieńdo herbatysłodki podwieczorekdomowe wypiekidomowe ciastokasztany jadalne

Komentarze

Podobne przepisy

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK Z PIANKĄ CZEKOLADOWĄ

Sernik na cieście czekoladowym...

pianka z kawą

Dodane przez: viki2903

Kawowa pianka

kawowy deser jak mrożone cappuccino

Sernik kawowy z czekoladą

Dodane przez: Skotka

Sernik kawowy z czekoladą

Gruba warstwa czekolady w tym serniku...

image-0vg5ho2

Dodane przez: beniawojt

Sernik z żurawinową pianką

Puszysty,śmietankowy,niezwykle...

kostki sernika

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK KAWOWY Z DAKTYLAMI

Uwielbiamy serniki a ten szczególnie...

sernik z pianą

Dodane przez: justyna933

Sernik z kokosową pianką

Mój popisowy sernik,zawsze wszystkim...