KASZA JĘCZMIENNA Z GULASZEM

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Uwielbiam kaszę a z dodatkiem mięsa to istna uczta. Danie smaczne i sycące.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej z warzywami, 40 dag szynki wieprzowej bez kości, 1 cebula, ½ łyżeczki cukru, pół papryki czerwonej, 3 ogórki konserwowe, 2 łyżki kukurydzy z puszki, 2 kostki mięsne, przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, przyprawa do gulaszu)
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Gulasz

Kasza jęczmienna z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • KASZA  JĘCZMIENNA Z GULASZEM 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Posypać przyprawami. Gdy się zrumieni, wlać ok. 2 szklanek wody i dusić pod przykryciem ok. 1 godz. aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia, dodać cebulę pokrojoną w półtalarki i posypać cukrem (cebula szybciej puści sok). Paprykę i ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do mięsa. Pod koniec duszenia dodać kukurydzę i kostki mięsne, mieszać aż się rozpuszczą.. Mąkę rozmieszać w ¼ szklanki zimnej wody i zagęścić sos na patelni. Całość doprawić do smaku.
  • KASZA  JĘCZMIENNA Z GULASZEM 3. Kaszę wyłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem. Smacznego!

Porady

Zamiast kaszy jęczmiennej można użyć kaszy gryczanej - wówczas polecam dołożenie kaszy do sosu na patelni i wszystko razem wymieszać, by kasza lepiej przeszła sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować