kasza jęczmienna na mleku do ziemniaków

4.46 (150 ocen)

  • 45 min

dziś mało kto przygotowuje takie proste potrawy, ale w moim domu staram się pokazać dzieciom że im prostsze tym zdrowsze jedzenie i przynajmniej dwa razy w roku takie zapomniane dania serwuję. moja mama, babcia i prababcia gotowały nawet teściowa i jej mama czyli takie stare tradycyjne danie

  • 45 min

Składniki:

  • dla 4 osób:
    1 litr mleka
    3/4 szkl. kaszy jęczmiennej
    sól do smaku
    1/2 szkl. mleka

    dodatkowo:
    ziemniaki
    boczek lub przerośnięta słoninka do podsmażenia
    1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
Wystaw ocenę:

4.46 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza jęczmienna na mleku do ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wlej do garnka wodę a kiedy będzie się już gotowała wlej mleko (wtedy mleko nie przywiera do garnka). kaszę opłukaj dokładnie w wodzie a jak mleko zacznie się gotować włóż ją do mleka i gotuj do miękkości - to tak około 15-20 min. osól do smaku.

    boczek pokrój drobno w kostkę i na małym ogniu wytop na chrupiące skwareczki a następnie dodaj cebulkę i ja zrumień.

    ziemniaki ugotuj tradycyjnie , rozetrzyj i pokroś boczkiem i cebulką.
    można podawać na jednym talerzu lub osobno na dwóch.

    smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jęczmienna Mleko Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować