Kasza jaglana z jarmużem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się smaku goryczki. W rondlu podsmażamy na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę – musimy ciągle mieszać, aby się nie przypaliła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz wsypujemy suchą kaszę jaglaną. Całość zalewamy szklanką wody i dusimy przez ok 15 minut. Sprawdzamy czy woda zbyt szybko nie wyparowujemy (w razie potrzeby dolewamy trochę gorącej wody). Pod koniec duszenia, dodajemy jarmuż i całość zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2-3minuty. Dodajemy startą na tarce z grubymi oczkami mozzarellę, cząber tymianek sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy
Komentarze