Kasza jaglana z jarmużem z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się smaku goryczki. W rondlu podsmażamy na łyżeczce oliwy pokrojoną w kostkę cebulę – musimy ciągle mieszać, aby się nie przypaliła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz wsypujemy suchą kaszę jaglaną. Całość zalewamy szklanką wody i dusimy przez ok 15 minut. Sprawdzamy czy woda zbyt szybko nie wyparowujemy (w razie potrzeby dolewamy trochę gorącej wody).W międzyczasie na osobnej patelni grillujemy plasterki cukinii. Pod koniec duszenia kaszy i pieczarek dodajemy jarmuż i całość zostawiamy na gazie jeszcze ok. 2-3minuty. Danie układamy na talerzu. Na górze układamy grillowane plasterki cukinii i dodajemy startą na tarce z grubymi oczkami mozzarellę, cząber tymianek sól i pieprz.
Całość dokładnie mieszamy
Komentarze