Kasza gryczana w szarym sosie

4.5 (190 ocen)

  • 30 min

Typowy obiad studencki - szybki, prosty i tani.

  • 30 min

Składniki:

  • Kasza gryczana (1 woreczek lub 100g), ok 100 g boczku wędzonego, 7 niewielkich pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki (ja użyłam suszonej), ok 100 g śmietany 18%, sól, pieprz, olej lub margaryna
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kasza gryczana w szarym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i zrumienić na niej boczek. Połowę boczku przełożyć do rondelka
  • 2. Postawić rondelek na ogniu i dorzucić do podsmażonego boczku pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, dusić około 3 minuty pod przykryciem i na małym ogniu. Dorzucić cebulkę oraz zmiażdżony ząbek czosnku i dusić aż cebulka będzie szklista. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
  • 3. Patelnię postawić z powrotem na ogniu i przesmażyć wraz z pozostałym boczkiem ugotowaną i odsączoną kaszę.
    Do uduszonych pieczarek powoli dodawać śmietanę uważając, aby się nie zważyła (najlepiej robić to zdjąwszy wcześniej patelnię z ognia). W razie potrzeby dodać trochę wody. Sos doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Zagotować sos ciągle mieszając.
    Kaszę podawać polaną sosem.

Porady

W przepisie podałam ilość składników wystarczającą na jedną porcję. Kaszę gryczaną można zamienić na inny rodzaj kaszy, ważne jest tylko ugotowanie jej na sypko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować