Kasza gryczana (1 woreczek lub 100g), ok 100 g boczku wędzonego, 7 niewielkich pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki (ja użyłam suszonej), ok 100 g śmietany 18%, sól, pieprz, olej lub margaryna
Kasza gryczana w szarym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plastry. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu i zrumienić na niej boczek. Połowę boczku przełożyć do rondelka
2.Postawić rondelek na ogniu i dorzucić do podsmażonego boczku pieczarki. Doprawić solą i pieprzem, dusić około 3 minuty pod przykryciem i na małym ogniu. Dorzucić cebulkę oraz zmiażdżony ząbek czosnku i dusić aż cebulka będzie szklista. W razie potrzeby podlać odrobiną wody.
3.Patelnię postawić z powrotem na ogniu i przesmażyć wraz z pozostałym boczkiem ugotowaną i odsączoną kaszę.
Do uduszonych pieczarek powoli dodawać śmietanę uważając, aby się nie zważyła (najlepiej robić to zdjąwszy wcześniej patelnię z ognia). W razie potrzeby dodać trochę wody. Sos doprawić natką pietruszki, solą i pieprzem do smaku. Zagotować sos ciągle mieszając.
Kaszę podawać polaną sosem.
Porady
W przepisie podałam ilość składników wystarczającą na jedną porcję. Kaszę gryczaną można zamienić na inny rodzaj kaszy, ważne jest tylko ugotowanie jej na sypko.
Komentarze