Kartoflany krem na wywarze szparagowym z wędzoną wkładką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Pyszna zupa na bazie ziemniaków, której oryginalnego kwaskowatego smaku nadaje turecki jogurt Ayran i przyprawa garam masala.
Zupa mimo dodatków, jest delikatna w smaku, orzeźwiająca i niezwykle smaczna. Polecam miłośnikom zupy ogórkowej czy żurku.

  • 60 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 6 -7 dużych ziemniaków
    około 20 sztuk zielonych szparagów
    1 duża cebula
    4 łyżki parmezanu w płatkach
    4 duże plastry boczku wędzonego
    3 łyżki słodkiej śmietanki
    około 5 łyżek jogurtu Ayran
    sól i pieprz do smaku
    szczypta pieprzu cytrynowego
    3 szczypty przyprawy Garam Masala
    kilka nitek szafranu opcjonalnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Kartoflany krem na wywarze szparagowym z wędzoną wkładką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odrywamy ich zdrewniałe końcówki, które również użyjemy do gotowania wywaru. Szparagi wraz z oderwanymi końcówkami gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Po około 5 minutach wyciągamy z garnka jadalne części, a zdrewniałe gotujemy jeszcze 15 minut, aby wywar był bardziej esencjonalny. Ugotowane al dente szparagi przelewamy lodowatą wodą i kroimy na kawałki. Odstawiamy je na bok.
    Gdy wywar jest gotowy, przecedzamy go przez sito i do czystego wywaru dodajemy
    pokrojone w grubą kostkę kartofle.
    W czasie gdy ziemniaki się gotują, na patelni podsmażamy pokrojony w niewielkie kawałki boczek, tak aby stał się chrupiący i dobrze rumiany. Następnie ściągamy go z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym, a na patelni z wytopionym tłuszczem podsmażamy krążki cebuli dodając szczyptę cukru.
    Gdy ziemniaki są miękkie, zostawiamy je "przykryte" około 3 cm nadmiarem wywaru, resztę odlewamy do kubka. Będzie nam potrzebna do ewentualnego rozcieńczenia zupy.
    Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cytrynowym, przyprawą Gram Masala i gotujemy jeszcze 2 minuty. Miksujemy blenderem, dodajemy śmietanę i jogurt tak, aby konsystencja zupy nas satysfakcjonowała. Możemy dodać odstawioną część wywaru lub jogurtu. Kremową zupę rozlewamy na talerze, układamy pokrojone szparagi, posypujemy płatkami sera, podsmażoną cebulą i chipsami z boczku. Jeśli mamy szafran, użyjmy go :)
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować