Kartacze z mięsem

5 (197 ocen)

Moja rodzina uwielbia kluski, pyzy i kopytka.

Składniki:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
    1kg surowych ziemniaków
    szklanka mąki ziemniaczanej
    pół szklanki mąki krupczatki
    500g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
    czosnek granulowany, pieprz, sól, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego
    cebula

Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kartacze z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielemy.
    Surowe ziemniaki obieramy, trzemy, odlewamy sok. Łączymy, dodajemy mąki. Wyrabiamy na gładką masę.
  • 2. Cebulę siekamy drobniutko, dodajemy do surowego mięsa, doprawiamy, wyrabiamy.
  • 3. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulę , rozpłaszczamy ją i w środek wkładamy porcję mięsa, dokładnie zlepiamy. Tworzymy podłużną kluskę.
  • 4. W osolonym wrzątku gotujemy ok 10 minut od wypłynięcia.

Porady

Okraszamy smażoną cebulką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować