Karpatka z malinami

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 55 min

Jedno z moich ulubionych ciast w letniej wersji….krem bez masła a na bazie budyniu i śmietanki z soczystymi świeżymi malinami o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i eleganckim wyglądzie. Smaczny wypiek na letnie przyjęcie. Całość jest słodka a zarazem orzeźwiająca. Pyszna!

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    1/2 kostki masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    5 jajek
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem budyniowy ze śmietanką:
    1/2 litra mleka
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru
    300 ml słodkiej śmietanki 30%
    1 szklanka świeżych malin
    Polewa czekoladowa malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka Desery

Karpatka z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-073l2sh 1. Sposób przygotowania:
    Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.
    Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
    Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • image-1a11d14 2. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.
    Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 30 minut.
    Studzimy na kratce kuchennej.
  • image-145wie8 3. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Jeszcze ciepły przykrywamy folią, aby nie zrobiła się na wierzchu skorupka. Studzimy.
  • image-1i0lo9y 4. Zimny miksujemy mikserem 1 minutę, aby napowietrzyć budyń.
    Śmietankę prosto z lodówki ubijamy na sztywny krem, dodajemy po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu.
  • image-1m7fcsj 5. Dodajemy świeże maliny, mieszamy już łyżką. Wykładamy masę na ciasto, dekorujemy malinową polewą czekoladową.
    Chłodzimy całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować