Karpatka z kremem mascarpone z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Margarynę zagotować z wodą, dodać mąkę i intensywnie mieszać. Zagotować
- Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
- Na koniec dodać proszek do pieczenia.
- Ciasto rozsmarować w dwóch tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia.
2.- Piec w nagrzanym piekarniku do 220 st.C przez 5 minut, potem zmniejszyć do 200 st. C i piec 10 minut, nastepne 15 minut w temp. 180 st.C.
- Śmietanę z cukrem pudrem ubić na gęsto, dodać ser mascarpone i wymieszać.
3.- Ładniejsze ciasto przeznaczyć na wierzch.
- Ze spodu, jeśli zbytnio wyrósł sciąć górki i można je dokleić do wierzchu.
- 2/3 masy serowej wymieszać z malinami, odłozyć kilkanaście do dekoracji.
- Posmarować tą masą dolne ciasto. przykryć górnym i niedokładnie pomazać wierzch pozostałą masą bez malin.
- Posypać górki ciemnym kakao przez sitko, udekorować malinami.
Porady
W sezonie zamiast malin można dodać truskawki lub jagody.
Komentarze