Karpatka z kremem mascarpone z malinami

4.49 (198 ocen)

  • 20 min

Karpatka w nowej odsłonie, z lekkim kremem na bazie serka mascarpone i orzeźwiającymi malinami

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 5 jajek
    - 1 szklanka mąki
    - 1 szklanka wody
    - 1/2 margaryny Palma z Murzynkiem
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem
    - 500 g sera mascarpone
    - 500 ml śmietany 30 %
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 1 łyżka kakao
    - 300 g malin
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery

Karpatka z kremem mascarpone z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karpatka z kremem mascarpone z malinami 1. - Margarynę zagotować z wodą, dodać mąkę i intensywnie mieszać. Zagotować
    - Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku ciągle miksując.
    - Na koniec dodać proszek do pieczenia.
    - Ciasto rozsmarować w dwóch tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 2. - Piec w nagrzanym piekarniku do 220 st.C przez 5 minut, potem zmniejszyć do 200 st. C i piec 10 minut, nastepne 15 minut w temp. 180 st.C.
    - Śmietanę z cukrem pudrem ubić na gęsto, dodać ser mascarpone i wymieszać.
  • 3. - Ładniejsze ciasto przeznaczyć na wierzch.
    - Ze spodu, jeśli zbytnio wyrósł sciąć górki i można je dokleić do wierzchu.
    - 2/3 masy serowej wymieszać z malinami, odłozyć kilkanaście do dekoracji.
    - Posmarować tą masą dolne ciasto. przykryć górnym i niedokładnie pomazać wierzch pozostałą masą bez malin.
    - Posypać górki ciemnym kakao przez sitko, udekorować malinami.

Porady

W sezonie zamiast malin można dodać truskawki lub jagody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować