Karpatka z kremem, który idealnie się kroi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Efektowne i pyszne, klasyczne ciasto.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1 szklanka ciepłej wody
    pół kostki dobrego masła
    1 szklanka mąki pszennej
    5 dużych jajek
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    +50 g masła, 2 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki cukru pudru

    Składniki na krem:

    3 szklanki pełnotłustego mleka
    pół szklanki cukru
    3/4 kostki masła
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    5 wiejskich jaj
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Desery

Karpatka z kremem, który idealnie się kroi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy masło oraz mąkę. Podgrzewamy na średnim płomieniu. Po rozpuszczeniu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia - energicznie mieszamy.Pozostawiamy do ostygnięcia i wyciągamy jajka by były w temperaturze pokojowej.

    Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia.

    Dwie blaszki o wymiarach 30x25 smarujemy dokładnie masłem i posypujemy wiórkami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek, rozprowadzamy równą warstwę (ciasto będzie klejące, więc można łyżkę posmarować olejem, żeby łatwiej było wyrównywać).

    Blaszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut (nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia!). Pozostawiamy do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.

    Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia uważając, by nie wykipiało. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.

    Po zagotowaniu nieustannie miksując dolewamy mleko z jajkami, średnim strumieniem. Gotujemy przez dwie minuty od zagotowania.

    Wyciągamy ciasta i układamy jeden na talerzu. Na ciasto wylewamy gorący krem, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.

    Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować