Karpatka z kremem, który idealnie się kroi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka o grubym dnie wlewamy wodę, dodajemy masło oraz mąkę. Podgrzewamy na średnim płomieniu. Po rozpuszczeniu doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia - energicznie mieszamy.Pozostawiamy do ostygnięcia i wyciągamy jajka by były w temperaturze pokojowej.
Do przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy. Dodajemy proszek do pieczenia.
Dwie blaszki o wymiarach 30x25 smarujemy dokładnie masłem i posypujemy wiórkami. Ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do blaszek, rozprowadzamy równą warstwę (ciasto będzie klejące, więc można łyżkę posmarować olejem, żeby łatwiej było wyrównywać).
Blaszki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 15 - 20 minut (nie wolno otwierać piekarnika podczas pieczenia!). Pozostawiamy do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Do garnka wlewamy dwie szklanki mleka z masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia uważając, by nie wykipiało. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną.
Po zagotowaniu nieustannie miksując dolewamy mleko z jajkami, średnim strumieniem. Gotujemy przez dwie minuty od zagotowania.
Wyciągamy ciasta i układamy jeden na talerzu. Na ciasto wylewamy gorący krem, wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do całkowitego wystudzenia.
Przed podaniem posypujemy przesianym cukrem pudrem.
Komentarze