Chleb na drożdżach, który zawsze się udaje

4.46 (198 ocen)

  • 2 godz.

Chleb jest przepyszny! Długo zachowuje swoją świeżość, nie kruszy się, szybko go wykonać i co najważniejsze jest przepyszny! Możecie upiec go w całości z mąki pszennej lub z dodatkiem mąki żytniej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej razowej *
    700 g mąki pszennej *
    6 łyżek siemienia lnianego
    10 łyżek łuskanego słonecznika
    1 szklanka dowolnych otrębów
    3 łyżki sezamu (można pominąć)
    2 łyżki pestek dyni
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    50 g świeżych drożdży
    1 l letniej wody
    Dodatkowo:
    płatki owsiane, słonecznik łuskany, pestki dyni itp.
Wystaw ocenę:

4.46 (198 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb na drożdżach, który zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki i pokruszone drożdże mieszamy w dużym garnku lub dużym naczyniu. Wszystkie składniki zalewamy letnią wodą i wyrabiamy ciasto, ja robię to mikserem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 2. Ciasto ponownie wyrabiamy i przełożyć do dwóch natłuszczonych i wysypanych płatkami owsianymi, ziarnami słonecznika, foremek keksowych (wym. ok. 10 x 28 cm). Wierzch chleba równamy mokrą łyżką, posypujemy ulubionymi dodatkami, np. pestkami dyni. Chleby przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200ºC. Studzimy na kratce.

Porady

Podane składniki na 2 chleby. Mąkę można zastąpić w całości mąką pszenną lub mąką krupczatką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować