PIERNIK, który zawsze się udaje

4.51 (180 ocen)

  • 60 min

Mój ulubiony piernik - bardzo prosty i zawsze idealny ;]

  • 60 min

Składniki:

  • przepis na dużą blachę
    10 dag drożdży
    7 jajek
    1/2 szklanki cukru
    1 mały słoik miodu - najlepiej prawdziwego
    1 szklanka oleju
    350 g mąki
    trochę kako i cynamon (jesli ktoś lubi bardziej intenstywny smak i aromat, można dodac przyprawę do piernika)
    1 łyżeczka proszku
Wystaw ocenę:

4.51 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik, który zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mód - ucierać, dodać olej - ucierać, na koniec dodać mąkę i przyprawy - dokładnie ze sobą wszytsko połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy - delikatnie połączyć. Piernik wylac na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni - pieczemy do "suchego patyczka". Gdy piernik wystygnie, przekładamy go powidłami lub masa budyniową.

    PIERNIK ZE ZDJĘCIA - pieczony w wąskiej blaszce - przepis z pół porcji - z 3 jaj
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować