Mój ulubiony piernik - bardzo prosty i zawsze idealny ;]
60 min
Składniki:
przepis na dużą blachę
10 dag drożdży
7 jajek
1/2 szklanki cukru
1 mały słoik miodu - najlepiej prawdziwego
1 szklanka oleju
350 g mąki
trochę kako i cynamon (jesli ktoś lubi bardziej intenstywny smak i aromat, można dodac przyprawę do piernika)
1 łyżeczka proszku
Piernik, który zawsze się udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać mód - ucierać, dodać olej - ucierać, na koniec dodać mąkę i przyprawy - dokładnie ze sobą wszytsko połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy - delikatnie połączyć. Piernik wylac na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 40 minut w temperaturze 170-180 stopni - pieczemy do "suchego patyczka". Gdy piernik wystygnie, przekładamy go powidłami lub masa budyniową.
PIERNIK ZE ZDJĘCIA - pieczony w wąskiej blaszce - przepis z pół porcji - z 3 jaj
Komentarze