Chlebek, który sam się robi ;)

4.5 (175 ocen)

...przepis z internetu zmodyfikowałam na potrzeby mojej sporej rodzinki. Wspaniale mieć co dzień rano gorący i pachnący chlebek...już nie kupuję w sklepie ;)

Składniki:

  • 1 kg mąki, 3 szkl ciepłej wody, 40g drożdży, 3 łyżeczki soli, kminek, siemię lniane, mak
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek, który sam się robi ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb pieczony w garnku :) 1. Mąkę, rozkruszone drożdże, sól, kminek i siemię wymieszać drewnianą łyżką , dodać wodę i zamieszać ok. 30 sek.do połączenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia np. na noc. Piekarnik nagrzać do 250'C. Włożyć do niego pusty, niesmarowany olejem garnek z pokrywką, ja używam tzw. gęsiarkę. Na blat nasypać trochę mąki i maku, i wyłożyć ciasto, rozgnieść je, by mak się przykleił i na chwilę przełożyć do czyste i suchej miski. Gdy piekarnik i garnek się maxymalnie nagrzeje, wyjąć go i włożyć ciasto bez żadnego ugniatania, formowania, przykryć pokrywką i piec 30 min. w 240'C. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 - 15 min w 200'C. Smacznego!

Porady

Należy pamiętać o grubych łapkach bo garnek jest piekielnie gorący! Można użyć swoich ulubionych przypraw, np. otrębów.Można zrobić chleb smakowy. Wspaniałe jest to, że ciasta się nie wygniata! Nie jest czasochłonny i pracochłonny. W efekcie wychodzi wielki bochen pachnącego domowego chleba - polecam:) Typ mąki: 450 do 550.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować