"malinówka" nalewka malinowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny umyć w zimnej wodzie odcedzić na sicie.
Przełożyć maliny do dużego słoja i zalać wódką, następnie szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień.
Po tym czasie zlać wódkę do butelki, a maliny zasypać cukrem i ponownie szczelnie zakręcić słój i odstawić na tydzień. Należy raz dziennie potrząsać słojem, aby wymieszać macerat.
Po tygodniu dodać do słoja odlaną wódkę i spirytus nalewkowy. Zakręcić szczelnie słój i odstawić na kolejny tydzień.
Następnie przecedzić nalewkę przez gazę lub bawełnianą ściereczkę. Przelać do butelek, odstawić w ciemne miejsce lub spożyć od razu.
Porady
Najlepiej smakuje schłodzona. Osad na dnie to naturalny czynnik.
Komentarze