Blaty ciasta karpatkowego przełożone dwoma rodzajami kremu czekoladowego i śliwkowego świetnie się ze sobą komponują tworząc istny raj dla podniebienia. Śliwka i czekolada to połączenie idealne.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
-1/2 kostki margaryny
-1 szkl. mąki
-1 szkl. wody
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-4 duże jajka
Masa śliwkowa:
-40 dag śliwek
-1/2 szkl. cukru
-2 łyżki wody
-330 ml śmietany
-4 łyżeczko żelatyny
-1/2 szkl. cukru pudru
Karpatka czekoladowo - śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Do rondelka wlewamy wodę dodajemy margarynę i szczyptę soli, do rozpuszczonej margaryny wsypujemy mąkę
oraz proszek do pieczenia,sól,mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od brzegów garnka.
Studzimy. Zimne ciasto miksujemy ,dodając po jednym jajku.
Ciasto dzielimy na trzy części, tortownicę o śr.21cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy
ok. 20 min w temp.170 stopni.
2.Masa śliwkowa:ze śliwek usuwamy pestki, kroimy na mniejsze kawałki ,przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem
i wlewamy wode gotujemy do rozpadnięcia owocu. Mus blenderujemy, (w celu pozbycia się skórek możemy mus przetrzeć
przez sito).
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,wlewamy do musu śliwkowego studzimy. Kremówkę ubijamy na
sztywno z cukrem pudrem , miksując wlewamy cienkim strumieniem mus, odstawiamy do lekkiego stężęnia.
3.Masa czekoladowa:1 i 1/2 szkl. mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałem mleku rozrabiamy proszek budyniowy oraz
mąkę i wlewamy do gotującego się mleka,gotujemy budyń Studzimy. Masło ucieramy z budyniem na puszysta masę.
4.Na jeden blat ciasta wykładamy masę czekoladową,przykrywamy ciastem i wykładamy masę śliwkową przykrywamy
ostatnim blatem ciasta. Karpatkę wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze