Czekoladowo-śliwkowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki zalewamy na chwilę ciepłą woda aby zmiękły ( jeśli są miękkie to nie ma takiej potrzeby) .Następnie śliwki drobno kroimy. Zagotowujemy pół szklanki mleka z dwoma łyżkami cukru i dodajemy 1/3 tabliczki połamanej drobno gorzkiej czekolady oraz śliwki. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się czekoladowe mleko. Mieszam aż masa lekko zgęstnieje.
2.Rozwijamy ciasto francuskie. Nakładamy lekko jedno na drugie i wycinamy duży trójkąt. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdkę na szczyt drzewka oraz pieniek. Na jeden płat ciasta (trójkąta) ułożonego na papierze do pieczenia wykładamy powidła i smarujemy całość. Na powidła nakładamy ciepłą masę czekoladowo-śliwkową. Przykładamy drugim trójkątem. Przez środek trójkątów rysujemy lekko nożem kształt pieńka tak aby nacinając drzewko nie przeciąć go w połowie. Boki choinki nacinamy na ok. 2cm paski a następnie zwijamy wokół własnej osi. Na górze drzewka przyklejamy woda gwiazdkę a na dole pieniek drzewka. Ciasto wraz z papierem przekładamy na blaszkę. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Zimne ciasto lekko oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy kolorowymi orzeszkami, które przyklejamy lukrem.
Komentarze