Czekoladowo-śliwkowa choinka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Lubię piec słodkości, które cieszą nie tylko podniebienie, ale również wzrok.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    1 szklanka mleka
    ½ opakowania budyniu czekoladowego
    1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
    3 łyżki powideł śliwkowych lub powideł śliwkowo-czekoladowych
    2 łyżki suszonych śliwek bez pestek
    Kolorowe orzeszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Choinki

Czekoladowo-śliwkowa choinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki zalewamy na chwilę ciepłą woda aby zmiękły ( jeśli są miękkie to nie ma takiej potrzeby) .Następnie śliwki drobno kroimy. Zagotowujemy pół szklanki mleka z dwoma łyżkami cukru i dodajemy 1/3 tabliczki połamanej drobno gorzkiej czekolady oraz śliwki. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się czekoladowe mleko. Mieszam aż masa lekko zgęstnieje.
  • 2. Rozwijamy ciasto francuskie. Nakładamy lekko jedno na drugie i wycinamy duży trójkąt. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdkę na szczyt drzewka oraz pieniek. Na jeden płat ciasta (trójkąta) ułożonego na papierze do pieczenia wykładamy powidła i smarujemy całość. Na powidła nakładamy ciepłą masę czekoladowo-śliwkową. Przykładamy drugim trójkątem. Przez środek trójkątów rysujemy lekko nożem kształt pieńka tak aby nacinając drzewko nie przeciąć go w połowie. Boki choinki nacinamy na ok. 2cm paski a następnie zwijamy wokół własnej osi. Na górze drzewka przyklejamy woda gwiazdkę a na dole pieniek drzewka. Ciasto wraz z papierem przekładamy na blaszkę. Pieczemy około 35 minut w temp 180 stopni aż się ładnie zarumieni. Zimne ciasto lekko oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy kolorowymi orzeszkami, które przyklejamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Pieczenie

Podobne przepisy

4.84 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Choinka piernikowa

To może cię zainteresować