Karpatka

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przyrządzam na święta jak i na różne okazje :) dzieci wręcz uwielbiaja

  • 50 min

Składniki:

  • SKŁADNIK NA CIASTOI:
    pół kostki margaryny (125 g)
    szklanka mąki pszennej (170g)
    szklanka wody (250ml0
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia
    4 jajka

    SKŁADNIKI NA KREM:
    2budynie śmietankowe
    2łyżki cukru
    500ml mleka
    100g masła lub margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Do rondelka wlej wode i dodaj margarynę, następnie szklanke mąki pszennej z proszkiem do pieczenia i doprowadź do wrzenia energicznie mieszając tak z 2 minuty aby połączyły się wszystkie składniki. Później zdejmij z ognia do wystygnięcia,następnie do owej masy dodawaj po 1 całym jajku ucieraj mikserem na jednolitą masę dodaj szczyptę soli. Wysmaruj dwie blaszki do pieczenia o wymiarach np. 22x27 podziel ciasto na 2 części.Piec należy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni 15 minut a później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 10 minut na złoty kolor

    KREM:
    budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu wlewamy szklankę mleka do rondelka dodajemy 2 łyżki cukru gotujemy , drugą szklankę mleka wlewamy do miseczki wsypujemy budyń mieszamy na jednolitą konsystencje dodajemy do ciepłego lub gotującego się mleka doprowadzamy do wrzenia później odstawiamy do ostygnięcia , zimny budyń miksujemy z miękkim masłem i przekładamy placki schładzamy w lodówce tak z 3 godziny

Porady

Piekę placki w kuchence elektrycznej po 1 placku wyjmuje następnie wkładam kolejną blaszkę . Trzeba kontrolować czas pieczenia gdyż chwila nieuwagi prowadzi do spalenia placków. Budyń do kremu ubijamy zimny wraz z miękkim masłem. \nigdy nie ucieramy gorącego budyniu z zimnym masłem gdyż prowadzi do zważenia się składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować