Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Sernik na Karnawał czemu nie taki zwariowany pomysł na niego. W masie serowej znalazły się tarte migdały i odrobina maku.Doskonały na Karnawałowy wieczór.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:

    150 g mąki pszennej

    50 g cukru pudru

    100 g margaryny

    1 jajko

    Masa serowa

    1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka

    8 jajek

    100 g cukru pudru

    100 g tartych migdałów

    4 łyżki maku niebieskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karnawałowy sernik z migdałami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki łączymy w misce .Delikatnie siekamy nożem ,a potem wyrabiamy ręką. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na dno małej tortownicy średnicy około24 cm i lekko rozciągamy palcami po jej dnie. Nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy.
  • 2. Masa serowa:
    Rozbijamy jajka oddziejąc żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy do nich powoli ser ciągle miksując.

    Do masy z serem wsypujemy migdały i mak. Na koniec łączymy delikatnie z ubitymi białkami.

    Przekładamy masę serowa na podpieczony spód. Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.

    Po upieczeniu zostawiamy sernik na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ,gdy dobrze wystygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować