Sernik na Karnawał czemu nie taki zwariowany pomysł na niego. W masie serowej znalazły się tarte migdały i odrobina maku.Doskonały na Karnawałowy wieczór.
Karnawałowy sernik z migdałami i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki łączymy w misce .Delikatnie siekamy nożem ,a potem wyrabiamy ręką. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na dno małej tortownicy średnicy około24 cm i lekko rozciągamy palcami po jej dnie. Nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy.
2.Masa serowa:
Rozbijamy jajka oddziejąc żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy do nich powoli ser ciągle miksując.
Do masy z serem wsypujemy migdały i mak. Na koniec łączymy delikatnie z ubitymi białkami.
Przekładamy masę serowa na podpieczony spód. Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ,gdy dobrze wystygnie.
Komentarze