Karmelki domowe

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Jest idealny nie przykleja się do podniebienia i w chwilę się rozpuszcza w ustach pozostawiając przyjemną słodycz w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 300g cukru
    75ml miodu
    75ml wody
    150 ml śmietanki 30%
    50 g masła
    1/2 łyżeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Karmelki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do większego garnka wsypać cukier, miód i wodę. Gotować na małym ogniu aż płyn zrobi się brązowy(nie mieszając).
    W małym garnuszku podgrzać śmietanę, masło i sól. Jak masło się rozpuści należy wszystko przelać do syropu. Uwaga! Syrop przed dodaniem śmietanki zdjąć z ognia, bo inaczej wszystko wykipi. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Masa na cukierki będzie gotowa jeśli wylejemy kropelkę na talerzyk i ona szybko zastygnie.
    Masę karmelową wylać do foremek, uprzednio wysmarowanych olejem i odstawić do stężenia. Można wylać karmel na naoliwioną blaszkę, a po ostudzeniu pokroić w dowolne kształty.
    Cukierki przechowywać w lodówce.

Porady

Idealnie sprawdzają się foremki silikonowe na lód.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować