Karmelki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Do większego garnka wsypać cukier, miód i wodę. Gotować na małym ogniu aż płyn zrobi się brązowy(nie mieszając).
W małym garnuszku podgrzać śmietanę, masło i sól. Jak masło się rozpuści należy wszystko przelać do syropu. Uwaga! Syrop przed dodaniem śmietanki zdjąć z ognia, bo inaczej wszystko wykipi. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.Masa na cukierki będzie gotowa jeśli wylejemy kropelkę na talerzyk i ona szybko zastygnie.
Masę karmelową wylać do foremek, uprzednio wysmarowanych olejem i odstawić do stężenia. Można wylać karmel na naoliwioną blaszkę, a po ostudzeniu pokroić w dowolne kształty.
Cukierki przechowywać w lodówce.
Porady
Idealnie sprawdzają się foremki silikonowe na lód.
Komentarze