Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

pyszny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • karkówka 1 kg
    marchewka 2 szt
    cebula 1 szt
    musztarda sarepska
    grill pikantny
    grill ziołowy
    sól
    pieprz
    ziemniaki
    przyprawa do pieczonych ziemników
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka w musztardzie z marchewką i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka 1. Karkówkę przyprawiamy grillami, solą i pieprzem. Odstawiamy na 7-8 h do lodówki. Następnie kroimy karkówkę w grubsze plastry i każdy kawałek smarujemy z obydwu stron musztardą ( nie za cienko i nie za grubo, kładłam ok pół łyżeczki na jedną stronę). Marchewkę, kroimy w plastry. Na dno żaroodpornego naczynia układamy grubo pokrojona cebulę a na niej karkówkę i marchewkę. Pieczemy ok. 60-70 minut.
  • ziemniaki 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na odpowiednie kawałki i obgotowujemy 10 minut w osolonej wodzie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Bardzo delikatnie smarujemy ziemniaki olejem i posypujemy przyprawą. Wstawiamy do piekarnika 30 minut przed zakończeniem pieczenia karkówki.
  • karkówka 3. Tak przygotowana karkówkę i ziemniaki podaje z surówka lub bukietem warzyw z patelni.

    Karkówka przygotowana w ten sposób jest idealna na grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować