Skrzydełka z marchewką i pieczonymi ziemniakami . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka kroimy na pół myjemy,osuszamy, ja obsmażam najpierw na patelni na złoto, wykładam na żaroodporne naczynie żeby przestygły,potem wkładam do woreczka foliowego delikatnie obracam żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy po skrzydełkach .Obieram marchewkę ,myję ją kroję na kawałeczki obgotowuję ok. 15 minut z cukrem 1 łyżeczką ,solą i masełkiem ,studzę i dodaję do torebki foliowej z przyprawionymi skrzydełkami .Układam w naczyniu żaroodpornym.Wkładam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piekę na niższym poziomie ok. 50 min. na wyższym poziomie w kuchni .Ziemniaki obieram ,myję . Przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję szczyptę soli i gotuję je przez 8-10 minut. Do małej miseczki wsypuję przyprawy: majeranek, bazylię, miętę, oregano, słodką paprykę, tymianek i granulowany czosnek,dodaję świeżo mielony pieprz i sól. Przyprawy mieszam.. 4. Na papier do pieczenia, ułożony na blasze, wylewam oliwę i rozsmarowuję ją. Wykładam obgotowane ziemniaki, które polewam oliwą i posypuje mieszanką przypraw. 5. Ziemniaki wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekę je ok. 50 - min. . na niższym poziomie w piekarniku.Dzięki temu zaoszczędzam energię.
Porady
O tej porze roku marchewka jest najsmaczniejsza ,zachęcam do przyrządzania dań z młodą marchewką.
Komentarze