Kurczak w cieście chlebowym

  • wyświetlono: 1277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pyszne :) bardzo sycące.

CIMG7206
  • 90min

Składniki

CIASTO:
1,5 szkl mąki
1 łyżeczka soli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szkl ciepłej wody
ZACZYN do ciasta:
1 łyżeczka cukru
1/4 op świeżych drożdży (25g)
1/4 szkl ciepłego mleka
2 łyżki mąki

2 pojedyncze filety z kurczaka
2 plasterki sera żółtego
1/4 średniej papryki czerwonej i żółtej
sól, pieprz
białko do smarowania chlebków

MARYNATA:
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżeczki sosu imbirowego
sół
1 mała drobniutko posiekana szalotka

Sposób przygotowania przepisu:

Kurczak w cieście chlebowym

  • 1. Składniki na marynatę wymieszać ze sobą dokładnie, po czym włożyć do niej wymyte piersi z kurczka. Marynować kilka godzin.
  • ciasto2. CIASTO: Drożdże przełożyć do dużej miseczki. Rozmieszać je z cukrem i mlekiem. Dodać 2 łyzki mąki, wymieszać wszystko na gładko i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość dodać do niego sól, przeciśnięty czosnek, oliwę i mąkę. Wymieszać wszystko dodając tyle wody by ciasto odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać wszystko mąką. Wyrobione ciasto posypać mąką i odstawić na chwilkę
  • filet3. W tym czasie należy podsmażyć filety z obu stron na rumiano i wystudzić.
  • ser i papryka4. Ciasto podzielić na 2 częśći. Każde rozwałkować na kwadrat, wielkością odpowiadający piersi, tak by dało się nim owinąć mięso. Na środek ciasta ułożyć plasterke sera, na ser ułożyć na przemian paseczki papryki czerwonej i żółtej.
  • filet5. Na paprykę ułożyć obsmażónego kurczaka
  • chlebe6. Ciastem owinąć mięso i dobrze zlepić. Jeśli ciasta jest za dużo należy odciąć jego nadmiar.
  • chlebki7. Chlebek odwrócić - tak by zlepiona część była od dołu. Z odciętych kawałków można udekorować wierzch chlebków. W tym celu należy dekoracyjne części posmarować roztrzepanym białkiem i je przykleić. Po udekorowaniu całość pomalować białkiem. Dzięki temu chlebki będą rumiane i błyszczące.
  • filety w cieście chlebowym8. Gotowe chlebki mozna przenieść na formę i piec w 180 stopniach, aż ich wierzch ładnie się zrumieni.

Porady

Ta ilośc ciasta wystarczy na zrobienie 2 większych lub 3 mniejszych chlebków. Wszystko zależy od wielkości filetów. Jeśli ciasta zostanie można zrobić bułeczki tzw "na jeden kęs". Bedą idealne do sałatki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadfilet z kurczakapiersi z kurczakakurczak w cieście chlebowym

Komentarze

Podobne przepisy

Czerwona kapusta duszona w kwasie chlebowym

Dodane przez: JustKuchcik

Czerwona kapusta duszona w kwasie chlebowym

Przepis eksperymentalny i zaskakująco...

Jajka w chlebowych koszyczkach

Dodane przez: Kloruś

Jajka w chlebowych koszyczkach

Oryginalna wersja śniadaniowego...

Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście chlebowym

Dodane przez: Bilcia

Pierogi z kapustą i grzybami we włoskim cieście...

Pomysł na te pierogi wpadł mi do...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ciasto z mąki chlebowej gruszkowe ze śliwką...

ciasto jest wilgotne, delikatne...

Duszona w kwasie chlebowym brukselka z marchewką i pieczarkami

Dodane przez: JustKuchcik

Duszona w kwasie chlebowym brukselka z marchewką...

Smaczny i ciekawy dodatek do obiadu....

ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką brokułową

Dodane przez: Ewa Mróz

Ryba w żurawinowo-chlebowej panierce z sałatką...

Zdrowa propozycja obiadowa. Polecam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE