Ogórki małosolne w plasterkach z ostrą papryczką

5 (17 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W sezonie ogórkowym warto pokusić się o tak przygotowane ogórki . Wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu , a radość ogromna gdy w oka mgnieniu znikają ze słoika . Bo takie prosto ze słoja podobno najlepiej smakują :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków gruntowych
    1 główka czosnku
    1 ostra papryczka
    kawałek chrzanu
    łodyga z baldachimem kopru
    Do każdego słoika o pojemności 1 litr:
    2 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki gorczycy
    2-3 listki z czarnej porzeczki
    Zalewa :
    2 litry wody
    2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

5 (17 ocen)

Zobacz również:

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne w plasterkach z ostrą papryczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ogorki małosolne w plasterkach z ostrą papryczką 1. Składniki zalewy mieszam , odstawiam . Ogórki myję , kroję w plasterki . Czosnek i chrzan obieram , kroję w plasterki , papryczkę też kroję w plasterki . Do słoików układam naprzemiennie plasterki ogórków , kawałki kopru , plasterki czosnku , chrzanu i papryczki . Dodaję ziele angielskie , gorczycę , układam listki z czarnej porzeczki , zalewam zalewą , słoiki zakręcam , odstawiam . Po dwóch dniach - trzech , mamy pyszne , ostre w smaku , aromatyczne ogórki małosolne :)

Porady

Poziom ukiszenia ogórków zależy od temperatury w jakiej stoją słoiki :) Ilość dodatków takich jak chrzan , czosnek , papryczka ma wpływ na smak ogórków :) Domownicy , to zwolennicy ostrych przetworów , więc ja daję dodatków sporo , jeśli ktoś woli ogórki bardziej delikatne , to tych dodatków należy dodać mniej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować