Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Moja kolejna propozycja na korzenne rogaliki

  • 2 godz.

Składniki:

  • 60 dag mąki pszennej
    2 paczki drożdży instant
    3 jajka
    1 szkl mleka
    1/2 szkl cukru
    3 łyżki masła
    2 łyżeczki kardamonu
    20 dag suszonych śliwek
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Desery Rogaliki

Kardamonowe rogaliki z suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe 1. Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia. Mleko podgrzać. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać obie paczki drożdży, 1 łyżeczkę kardamonu oraz cukier , wbić jajka wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłe mleko. Zacząć zagniatać ciasto. Dodawać stopniowo roztopione masło cały czas zagniatając. Zagniatać do całkowitego połączenia składników, gdy nie będzie już widać fragmentów masła.

    Włożyć do dużej czystej miski lub garnka wysypanego mąką, Przykryć ściereczką czysta i odstawić na 2 godziny,żeby wyrosło( powinno być 2- lub 3-krotnie większe).
  • przekrojone wymoczone śliwki w zalewie kardamonowej 2. Drugą łyżeczkę kardamonu wymieszać z pół lirem gorącej przegotowanej wody, dodać śliwki i pozostawić na godzinę. Po godzinie odcedzić na sicie, a potem każdą przekroić na pół.
  • Na trójkąty ciasta układać po jednej połówce śliwki 3. Gdy ciasto już wyrośnie ponownie je wyrobić, zrobić kulę, podzielić na 4. Wziąć jeden kawałek rozwałkować na cienki placek i dużym naczyniem wyciąć okrąg (jeśli ktoś umie nadać ciastu kształt koła nie musi tego robić, ja póki co tego nie opanowałam i tak sobie pomagam:-)) Koło przeciąć na krzyż a potem jeszcze po przekątnej z każdej strony,aż wyjdą nam trójkąty. Postępować tak z każdym kawałkiem ciasta. Nakładać kawałki śliwki i zwijać od szerszego końca do węższego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym jajkiem.

    Wstawić do nagrzanego do 200 st. piekarnika i piec około 15 minut na złoto( ja pierwszą porcję piekłam w 200st a potem zmniejszyłam do 180st) Gdy ostygną posypać cukrem pudrem. Polecam i smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować