Rogaliki z suszoną śliwką w rumie

1.5 (2 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kostka tłustego twarogu
    kostka masła
    2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
    łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody
    5-6 suszonych śliwek + 4-5 łyżek rumu
    2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu
    łyżeczka miodu i 2 łyżeczki wody
Wystaw ocenę:

1.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka Rogaliki

Rogaliki z suszoną śliwką w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć w rumie.
    Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule, spłaszczyć i schłodzić w lodówce (2 godziny).

    Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu.

    Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec w 180 stopniach ok 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować