Przygotowałam te rogaliki bo mają ciekawe ciasto i nie są za bardzo słodkie. Nadzienie to namoczone suszone śliwki w rumie, które zmiksowałam na pastę. Wystarczą 2 łyżki takiej pasty
3 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
kostka tłustego twarogu
kostka masła
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej + trochę do podsypywania
łyżeczka miodu + 2 łyżeczki wody
5-6 suszonych śliwek + 4-5 łyżek rumu
2 łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu
łyżeczka miodu i 2 łyżeczki wody
Rogaliki z suszoną śliwką w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki namoczyć w rumie.
Masło utrzeć z twarogiem, dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, uformować kule, spłaszczyć i schłodzić w lodówce (2 godziny).
Namoczone śliwki zmiksować w malakserze na pastę. Jeśli będzie za gęsto dolać więcej alkoholu.
Ciasto rozwałkować w okrąg. Posmarować pastą cienką warstwą cały placek. Pociąć ciasto na 16 trójkątów za pomocą noża do pizzy lub radełka. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszej strony. Ułożyć na blasze. Rozprowadzić miód w wodzie i pędzelkiem posmarować rogaliki. Posypać cukrem trzcinowym z cynamonem. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Upiec w 180 stopniach ok 45 minut.
Komentarze