Kapusta zasmażana z bobem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

U nas taką kapustę(oczywiście bez boczku)babcia zawsze robiła na Wigilię.Ja kultywuje tę tradycję a w inne dni robię taką kapustę na boczku czy wędzonce.Bób mam swój z działki,zawsze go mrożę,potem szybko się gotuje:)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • litr kiszonej kapusty
    300 gram mrożonego bobu
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    łyżeczka kminku całego
    łyżeczka koperku suszonego
    2 kulki jałowca
    10dag wędzonki boczkowej lub boczku
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    sól.pieprz,maga,odrobina cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dodatki

Kapusta zasmażana z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wkładam do garnka i zalewam zimną wodą,dodaję ziarenka ziela,jałowca,liście laurowe,kminek,koperek i gotuję do miękkości.Bób zalewam również zimną woda.lekko solę i gotuję do miękkości (mrożony bardzo szybko się gotuje,nie trzeba go namaczać).Gdy bób z kapustą są ugotowane,bób odcedzam i mieszam go w większym garnku z kapustą.I robię zasmażkę;podsmażam boczek lub wędzonkę pokrojoną w kostkę,dodaję cebulkę i przysmażam na złoty kolor na koniec dodaję mąkę,jeszcze chwilkę smażę i daję do kapusty z bobem.Doprawiam do smaku solą,pieprzem,magą i odrobiną cukru.

Porady

Taka kapusta najlepsza jest na drugi,trzeci dzień.My zazwyczaj mieszamy ją potem z ugotowanymi ziemniakami wychodzi taka ciap kapusta a u nas regionalnie nosi to nazwę ajtop:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować